torsdag 1 december 2011

Lussekatter

Ingredienser:
0,5 pkt jäst
100 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 burk kesella
0,5 tsk salt
1 dl vit sirap
2 pkt saffran (1 g)
1 st ägg
Cirka 8 dl vetemjöl
Ägg och russin till pensling och garnering

Gör så här:
Smula ned jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, häll i mjölken och värm till ca 37 grader.
Häll i lite av degspadet i jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet.
Tillsätt salt, sirap och ägg. Rör tills allt blandats.
Häll i mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Ta så lite mjöl som det bara går för att inte få torra bullar.
Låt degen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda eventuellt in mer mjöl i den för att få den möjlig att arbeta med (fortfarande så lite mjöl som möjligt).
Dela degen i 16 delar och rulla varje del till avlånga rullar och forma dem till lussebullar.
Lägg bullarna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

Inga kommentarer: