måndag 17 september 2012

Leilas morotskaka

Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl neutral olja
4 1/2 dl rårivna morötter

Frosting
60 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime eller citronsaft
200 g philadelphiaost eller blandning med kesella
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.

Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt med elvisp.
Bred frostingen över morotskakan. Dekorera med riven morot, citronskal eller hackade nötter.

Brownies med pecannötter och vit choklad

Ingredienser:
200 g mörk choklad, hackad
150 g smör, rumstempererat
3 dl råsocker (eller blandning av vitt socker/farinsocker)
1 msk vaniljsocker
3 ägg
0,5 tsk salt
60 gr vetemjöl (cirka 1 dl)
4 msk kakao
100 g pecannötter, grovt hackade
100 gr vit choklad, grovt hackad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med socker, vaniljsocker och salt. Vispa ned äggen, ett i taget.
2. Forma ett bakplåtspapper efter en kvadratisk form, 24 gånger 24 centimeter.
3. Smält chokladen över vattenbad, eller i micro, och rör ned den.
4. Sikta över kakao och vetemjöl, och blanda ned dem i smeten.
5. Blanda slutligen ned pecannötterna och den vita chokladen.
6. Häll smeten i formen, och jämna till den med en slickepott.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter, beroende på vilken typ av form du använder. Provstick efter 30 minuter, så att kakan inte blir för välgräddad.
7. Tag ut kakan ur ugnen, låt den svalna, och placera den därefter i kylskåp ett par timmar.