måndag 19 december 2011

Leilas saffransskorpor


Ursprungligen Leilas saffransskorpor men jag pimpade dem lite och hade i russin. Dessutom var mandeln nästan slut så det blev hasselnötter för att fylla ut lite.

Ingredienser:
100 g smör
1 g saffran (2 paket)
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel och/eller hasselnötter
1 dl russin

Gör så här:
Smält smöret. Blanda smält smör, saffran, ägg och socker i en bunke. Rör ner bakpulver, grovhackade mandlar, russin och vetemjöl. Ta mer mjöl om det inte går att arbeta degen. Dela degen i tre lika stora delar, forma till tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Gör dem ganska höga för de pöser inte upp så mycket. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 25 minuter. Skär längderna på snedden i centimeterbreda skorpor. Vänd skorporna med snittytan upp och låt torka i 125 grader i ytterligare 10 minuter, vänd dem efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt torka i eftervärme över natten.

Insåg i efterhand att det i princip var samma grundrecept som det jag använde förra året fast jag då hade vit choklad istället för russin. De hade lite mer mjöl och annorlunda förfarande med vispning av ägg och socker och så var gräddningen inte exakt likadan. Jag tror jag föredrog de förra faktiskt, den här degen var lite svårarbetad.

Inga kommentarer: