torsdag 23 december 2010

Lingonkola


Ingredienser (cirka 30 stycken):
2 dl frysta och tinade lingon
2,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 msk sirap

Gör så här:
Mixa de tinade lingonen med en stavmixer och lägg dem sedan i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Fortsätt koka tills smeten har nått en temperatur på 120-122 grader, alternativt håller för ett kulprov. Häll sedan smeten i en bakplåtpappersklädd form (lilla glasformen är lite för stor). Låt stelna, skär i bitar och slå in i smörpapper.

Chokladdoppad lakritskola med havssalt



Ingredienser

Ca 60 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Gör så här

1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

lördag 18 december 2010

Jordnötstryffel

Tryfflar
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
3 msk jordnötssmör

Dekorering
Hackade salta jordnötter

Koka upp grädde och jordnötssmör, hacka chokladen och häll i den i den varma grädden. Rör om tills chokladen har smält och smeten är slät.

Skeda upp i ischokladformar (det gick åt ett helt paket) och strö över hackad jordnöt. Jag hade tänkt mig ett lager smält mörk choklad mellan tryffeln och jordnötterna men formarna var lite bristvara och fick proppas så fulla så det fick inte plats.

Ett alternativ är att låta smeten stelna i kylen och forma kulor av den som doppas i mörk choklad och till sist i hackade jordnötter. Det här var en lite latare variant.

Lakritsknäck

0,75 dl finkrossad turkisk peppar
0,25 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk smör

Blanda karamellkross, socker, grädde och sirap. Koka i micro eller kastrull tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då. (Full effekt i Elins grymma micro tar cirka 6 minuter.)
Häll upp i knäckformar.

torsdag 16 december 2010

Fudge med pistagenötter

300 gram mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk
30 gram smör
150 gram skalade pistagenötter (saltade)

Skala pistagenötterna, det tar sin lilla tid och kan med fördel göras dagen innan. Klä en form på cirka 15x25 cm med bakplåtspapper. Bryt ner chokladen i bitar i en kastrull, slå på den kondenserade mjölken och värm upp så allt får smälta ihop. Rör ner smöret när blandningen smält. Ta kastrullen från plattan och rör ner pistagenötterna (hela eller hackade). Häll upp smeten i formen och låt svalna i rumstemperatur. Täck med plastfolie och låt stå (minst) ett par timmar i kylskåp innan den skärs upp i fyrkanter.

Det går även bra att använda andra nötter. Till exempel jordnötter, hasselnötter, cashewnötter eller en blandning av alla tre. Lägg gärna till lite flingsalt också.

Saffransbiscotti

50 g smör
1 paket saffran
sötmandel efter behag
vit choklad efter behag (cirka 100 g)
1 ägg
0,75 dl socker
3,5 dl mjöl
0,75 tesked bakpulver

Hacka mandel och vit choklad.
Smält smöret, häll i saffran och hackad mandel.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i smör, saffran, mandel och choklad.
Sikta i mjöl och bakpulver, blanda till en deg.

Dela degen i två delar och rulla ut till rullar på en plåt med bakplåtspapper, platta till med handen. De flyter inte ut så jättemycket så beroende på hur höga/breda man vill ha dem får man platta efter behag.

Grädda i 200 grader i 15 minuter.
Låt svalna fem minuter och skär längderna på tvären i lagom stora bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt och låt torka i ugnen i 75 grader i en timme.

Saffranskladdkaka med vit choklad

2,5 dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra/bröa en form med löstagbar botten. Smält smöret och låt chokladen smälta i smöret. Häll i saffranet. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna, tillsätt smörblandningen och rör till sist ner äggen.
Häll smeten i formen.
Grädda i 20-30 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar. Serveras helst kall med vaniljglass till.

Nästa gång ska jag testa att minska sockermängden en smula, den blev lite väl söt.

Chocolate Chip Cookies


14-16 stycken

125 g smör
1,25 dl brun farin
1 ägg
1,5 tsk vanillinsocker
1 dl socker
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
100 g grovhackad choklad of your choice (jag hade ljus blockchoklad)

Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten tar ihop, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen. Låt smeten svalna en stund så den blir mer lätthanterlig. Gör bollar och platta ut lite lätt på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Beroende på hur stora kakor man vill ha passar det lagom med 7-8 stycken per plåt, de flyter ut och blir ganska stora.

Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Detta gör dem precis så som jag vill ha dem, lite knapriga i kanterna och härligt sega i mitten men det är väl bara att variera lite efter hur man vill ha det.

Kakorna är lite fluffiga när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna svalna och ta ihop lite på plåten innan du flyttar dom till ett galler där de får svalna.

En variant kan ju vara att ha i 2 msk kakao och använda vit choklad istället för att få en mörk variant av samma kaka. Det återstår att testas.

Paj med salami och brieost


Gör en pajdeg
Typ 125 gram smör, 3 dl mjöl och några matskedar vatten.
Tryck ut pajdegen i en form och ställ svalt en stund.
Förgrädda...kanske 200 grader i tio minuter.

Dela följande i bitar och lägg i pajskalet, mängden är högst osäker
125 gram brieost
75 gram salami
Ett gäng körsbärstomater
Soltorkade tomater

Ha på en äggstanning av
4 ägg och mjölk...1-2 dl kanske
Salt, peppar och basilika

Skiva ytterligare 125 gram brieost och lägg ovanpå

Grädda tills det är klart...40 minuter typ.