tisdag 20 december 2011

Jordnötskola

Ingredienser:
75 g smör
1,5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
0,75 tsk vaniljsocker
1 msk glukos (vet inte hur mycket nytta den gör men det känns bra i alla fall)
1 dl jordnötter

Gör så här:
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och glukos och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. 120-125 grader. Rör ned hackade jordnötter och häll upp i bakplåtspappersklädd form. Låt svalna.
4. Klipp/skär i bitar, förvara kallt.

Pepparkaksknäck

1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1,5 tsk pepparkakskrydda

Placera ut cirka 30 stycken knäckformar på en plåt eller bricka. Blanda alla ingredienserna. Koka i micro eller kastrull tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då. Tanken är att temperaturen ska bli 120-125 grader men ingen av mina termometrar klarar att mäta korrekt när det är så här lite smet, idag visade den digitala 113 grader när jag tyckte att knäcken var klar.
Häll upp i knäckformarna.

måndag 19 december 2011

Leilas saffransskorpor


Ursprungligen Leilas saffransskorpor men jag pimpade dem lite och hade i russin. Dessutom var mandeln nästan slut så det blev hasselnötter för att fylla ut lite.

Ingredienser:
100 g smör
1 g saffran (2 paket)
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel och/eller hasselnötter
1 dl russin

Gör så här:
Smält smöret. Blanda smält smör, saffran, ägg och socker i en bunke. Rör ner bakpulver, grovhackade mandlar, russin och vetemjöl. Ta mer mjöl om det inte går att arbeta degen. Dela degen i tre lika stora delar, forma till tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Gör dem ganska höga för de pöser inte upp så mycket. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 25 minuter. Skär längderna på snedden i centimeterbreda skorpor. Vänd skorporna med snittytan upp och låt torka i 125 grader i ytterligare 10 minuter, vänd dem efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt torka i eftervärme över natten.

Insåg i efterhand att det i princip var samma grundrecept som det jag använde förra året fast jag då hade vit choklad istället för russin. De hade lite mer mjöl och annorlunda förfarande med vispning av ägg och socker och så var gräddningen inte exakt likadan. Jag tror jag föredrog de förra faktiskt, den här degen var lite svårarbetad.

lördag 17 december 2011

Minibiskiver med smak av pepparkaka och vit choklad


Hade lite ingredienser över hemma och experimenterade ihop dessa, måttangivelserna är därför lite på en höft. Jag hade tänkt mig att de skulle vara ännu mindre men då hade det nog blivit allt för pilligt att få till dem. Har bakat stora biskiver en gång förut och mindes att det var lite av ett projekt och mycket riktigt tog detta stor del av eftermiddagen. Det går att dela upp stegen och inte göra allt på samma gång om man tröttnr. Jag är inte så förtjust i smörkrämen i vanliga biskiver så jag testade en ny idé jag kom på och det blev faktiskt ganska bra.

Botten:
150 g riven mandelmassa
1 äggvita
2 tsk pepparkakskrydda

Fyllning:
100 g vit choklad
100 g Philadelphiaost
1 msk florsocker

Garnering:
100 g choklad
1 msk olja


Gör så här:
1. Blanda mandelmassan med äggvitorna tills det blir en fast smet, jag körde med elvisp.
Klicka ut smeten på en pappersklädd plåt. Jag gjorde tjugo stycken småbiskvier, klicka ut smeten först och jämna till kanterna med blöta fingrar för att få dem runda. Grädda mitt i ugnen i 150º i ca 15 min. Lossa bottnarna försiktigt från plåten när de svalnat lite.

2. Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Låt svalna en aning. Blanda Philadelphiaost och florsocker. Häll i chokladen och vispa till en krämig konsistens. Låt stelna något i kylen, ca 20 min. Fördela på bottnarna med hjälp av en sked. Ställ kakorna i frysen i ca 15 min.

4. Smält chokladen till toppingen tillsammans med oljan över vattenbad. Doppa kakorna i chokladen och garnera ev med några fina kulor. Man får vara lite snabb så att inte fyllningen smälter i den varma chokladen. Och dekorationskulorna får man strö på undan för undan så att inte chokladen har hunnit stelna.

Förvara i kyl.

tisdag 13 december 2011

Saffranskola


Originalet är dubbel sats men samma mängd saffran, saltet har jag lagt till själv och tyckte det blev bra.

Ingredienser:
75 g smör
1,5 dl grädde
1,5 msk glykos (kan antagligen uteslutas)
2,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 gram saffran

Gör så här:
Smält socker, smör, glykos, grädde och sirap i en kastrull. Tillsätt saffran.
Koka till 123 grader. Häll upp i form klädd med bakplåtspapper och låt stelna (min lilla avlånga brödform funkade bra till halva satsen). Försök inte skära kolan kylskåpskall för då smular den och spricker.

måndag 12 december 2011

Sega chokladsnitt


Ingredienser:
100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
3 msk kakao
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Gör så här :
Sätt ugnen på ca 175 grader
Blanda de torra ingredienserna i en skål och tärna sedan ned smöret.
Rör i sirap.
Dela degen i två delar och rulla till längder, platta till dem lite med fingrarna och pensla sedan med det uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i ca 13-15 minuter.
Skär i delar innan den svalnat för mycket.

Med angivna mängder av ingredienser var det stört omöjligt för mig att få ihop en deg, jag fick ha i extra smör och sirap. Förbättringsförslag: Minska mjölmängden till max 2,25 dl och blanda smör, socker, sirap först.

Sega kolasnitt

Ingredienser:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, strösocker och sirap krämigt med en gaffel.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
Dela degen och rulla ut till två längder.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i cirka tio minuter beroende på hur sega/knapriga de ska bli.
Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

fredag 9 december 2011

Whiskyfudge


Ingredienser:
en burk kondenserad mjölk (ca 400 gram)
150 ml mjölk
420 gram muskovadosocker (receptet sa ljust, jag använde mörkt)
115 gram smör
50 ml whisky

Gör så här:
Klä en mindre ugnsform med bakplåtspapper.
Blanda mjölk, socker och smör i en kastrull och värm så att det smälter. Fortsätt att koka upp tills smeten blir 116 grader med en termometer. Detta skulle enligt receptet ta ca 10 minuter, jag kokade i en timme och kom då upp till 115 grader.
Ta kastrullen från plattan. Vispa smeten i 2 minuter för hand. Häll i whiskyn och vispa ytterligare åtta minuter. Häll ut i ugnsformen. Låt svalna och skär upp i bitar.

Jag var väldigt skeptisk till att detta skulle bli bra med tanke på min väldigt långa koktid och konsistensen på smeten som snarare fick tryckas ut i formen än hällas men det blev faktiskt väldigt bra. Till och med jag som inte gillar whisky tyckte att de smakade mycket bra.

fredag 2 december 2011

Saffransglögg

Ingredienser:
1 flaska torrt vitt vin (gärna med skruvkork så att flaskan går att återanvända till den färdiga glöggen)
1 pkt (0,5 g) saffran
3 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 clementin eller apelsin skuren i klyftor
1 vaniljstång (snitta, gröp ur och lägg alltihop i grytan)
2 msk flytande honung
florsocker efter behag

Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom florsockret i en kastrull och låt sjuda upp, det får ej koka! Låt dra i cirka 1 timme.
Hetta upp på nytt och smaka av med florsocker.
Låt glöggen svalna, sila den och häll upp på flaska.

Fudge med vit choklad och lingon

Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk
300 g vit choklad
1 dl frysta lingon
30 g smör

Gör så här:
Smält samman kondenserad mjölk och vit choklad. Rör i smöret så att massan blir blank. Blanda i lingon. Häll upp i form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna, ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp den i bitar.

Eftersom jag gjorde två sorters fudge samtidigt hann jag inte blanda i lingonen utan strödde helt enkelt ut dem på botten av formen och hällde smeten över. Det var inte så bra för de blev väldigt vattniga och gjorde den färdiga fudgen svårhanterlig, den förvaras nu i frysen. Det är möjligt att det går att få en något fastare fudge genom att låta den kondenserade mjölken koka en stund innan lingonen hälls i. Det borde dessutom hjälpa om man verkligen blandar lingonen med smeten och inte bara låter dem ligga i botten.

Den söta fudgen och de syrliga lingonen blev en mycket bra kombination.

Saffransfudge

Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk
1-2 pkt saffran
300 g vit choklad
30 g smör


Gör så här:
Smält samman kondenserad mjölk, vit choklad och saffran. Rör sist i smöret så att massan blir blank. Häll upp i form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna, ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp den i bitar.

Vit choklad gjorde att det blev en väldigt krämig fudge. Och väldigt söt, äts bäst i små bitar tillsammans med pepparkaka.

Indisk lammfärsgryta

Ingredienser:
400 gram lammfärs
1 gul lök
2-3 msk curry
2-3 tsk mald spiskummin
2-3 krm kardemumma
2-3 klyftor vitlök
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
Kanel
Russin

Gör så här:
Bryn curry, spiskummin och kardemumma i valfritt fett. Tillsätt hackad lök och fräs den mjuk. Ha i lammfärsen och bryn även den. Pressa i vitlöken och låt fräsa en stund innan tomatpuré och krossade tomater hälls i. Låt puttra ihop och ha sist i kanel och russin, späd eventuellt med vatten (kanelen gör att det klibbar ihop bra). Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, morötter och blomkål.

Lakritsfudge - första tagningen



Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk
1 påse turkisk peppar
50 g smör
200 g choklad
flingsalt

Gör så här:
Hacka den turkiska pepparen, grovt är enklast, fint gör blandandet lättare sedan.
Häll kondenserad mjölk, turkisk peppar och smör i en kastrull och rör. Har man hackat lakritsen för grovt blir det bara en stor klump och man får röra ganska ordentligt för att den ska lösas upp (här är det inte bra att använda en slickepott eftersom den då kan gå sönder, träslev är nog bättre).
Jag kokade min smet en stund i strävan efter att få den mer kola-aktig, nästa gång ska jag hoppa över det steget för det blev ändå inte som jag tänkt mig.
Ta av från värmen och blanda i hackad choklad, rör tills den smält. I det här läget blev min smet lite grynig och stelnade väldigt snabbt, jag tror man slipper det om man inte kokar mjölken utan bara värmer upp den. Eventuellt kan man vänta med smöret tills kokandet är färdigt också för att undvika grynighet.
Häll ut smeten i liten en form med bakplåtspapper, bred ut och platta till om den inte rinner ut av sig självt.
Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet över natten. Skär sedan upp den i bitar och dekorera med flingsalt (flingsaltet kan appliceras redan innan kylskåpet men inte när smeten är så varm att saltet smälter).
Transporterar man dem i en glasburk till jobbet ramlar flingsaltet av.

Pepparkakshus


Lessons learned:
Köper man en färdig byggsats behöver den antagligen lagas innan den sätts ihop.
Ryktet säger att man borde köra delarna en sväng i ugnen för att de inte ska dega ihop inom ett par dagar, det visste jag inte om innan bygget började men än så länge håller det ändå.
Dekorera delarna innan du sätter ihop bygget. Det gjorde inte jag. Det är lättare när delarna kan ligga platt och det inte finns konstiga hörn som sticker ut och som man lägger ärmarna i sedan.
Använd smält socker för att sätta ihop det hela, limma inte ihop delarna med köksinventarierna.
Spara eventuellt överblivet smält socker i en klump i köket som godissugna kan snaska på.
Det funkar inte att skölja ur det smälta sockret ur stekpannan med varmvatten från kranen. Däremot går det bra att ställa tillbaka den på varm platta med vatten i.
Använder man en påse att spritsa med kan den gå sönder om man trycker för hårt. Kristyr är kladdigt och det räcker inte till att dekorera taket med om hälften plötsligt ploppar ut genom ett oväntat hål.
Det är svårt att dekorera snyggt med halvstelnad kristyr, prova gärna på baksidan först.
Om man använder en plastpåse för att applicera glasyren och den som nämnts ovan plötsligt spricker på oväntade ställen och man tänker sig att följa tipset om att tejpa ihop en strut av bakplåtspapper så ska man veta att det inte alls går att fästa tejp på bakplåtspapper. I alla fall inte den vanliga tejpen som finns till hands just där och då. Under tiden som man kletar med det och glasyren rinner omkring lite överallt i köket så fortsätter stelningsprocessen av densamma.
Rosa godisar passar ganska bra ihop med brunt och vitt om man vill ha det lite stylish.

torsdag 1 december 2011

Lussekatter

Ingredienser:
0,5 pkt jäst
100 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 burk kesella
0,5 tsk salt
1 dl vit sirap
2 pkt saffran (1 g)
1 st ägg
Cirka 8 dl vetemjöl
Ägg och russin till pensling och garnering

Gör så här:
Smula ned jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, häll i mjölken och värm till ca 37 grader.
Häll i lite av degspadet i jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet.
Tillsätt salt, sirap och ägg. Rör tills allt blandats.
Häll i mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Ta så lite mjöl som det bara går för att inte få torra bullar.
Låt degen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda eventuellt in mer mjöl i den för att få den möjlig att arbeta med (fortfarande så lite mjöl som möjligt).
Dela degen i 16 delar och rulla varje del till avlånga rullar och forma dem till lussebullar.
Lägg bullarna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.