onsdag 23 november 2011

Äppelkaka i långpanna

Ingredienser:
4 ägg
4 dl socker
200 g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
8 äpplen
Socker och kanel att strö över äpplena

Gör så här:
Smält smöret. Skala, kärna ur och klyfta äpplena under tiden.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Tillsätt mjölk och avsvalnat smör.
Häll smeten i smord och bröad långpanna (kokos blir gott istället för ströbröd).
Vänd äppelklyftorna i socker och kanel i en bunke och fördela dem i smeten. Ta gärna på lite extra socker och kanel ovanpå alltihopa.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader. Skär upp kakan i fyrkanter när den svalnat.

Kokosrutor

Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl grädde (matlagningsgrädde går utmärkt)
3 dl riven kokos

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och ställ åt sidan.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt mjölk och smält smör.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna (eller smörj om du föredrar det) och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull och värm tills allt smält.
Ta ut kakan och bred försiktigt på glasyren. Grädda ytterligare ca 12 min tills kakan fått färg. Ta ut och låt kallna. Skär i bitar.