fredag 19 augusti 2011

Knäckig paj med rabarber (inte Linda Skugges)

PAJSKAL:
225 g smör
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 1/2 tsk bakpulver
FYLLNING:
7 dl späd rabarber (skuren i cm-stora bitar. Pajen kan också göras med andra frukter och bär
3 msk socker
2 msk vaniljsocker
3 tsk potatismjöl

Sätt ugnen på 225°C.

Smält smöret och låt det brynas lite för att få fram den knäckiga smaken. Låt svalna.

Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en lös deg.
Tryck ut degen i en stor form, cirka 32 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Fördela rabarberbitarna i formen.
Rör ihop socker och potatismjöl. Strö det över rabarbern. Grädda i 20-30 minuter mitt i ugnen.

Chokladbollar

6 dl havregryn
200 gram smält smör eller margarin
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
½ dl mjölk
½ dl stark bryggt kaffe

Alla ingredienser blandas och vispas med elvisp ca 10 minuter. Sätt in skålen i kylskåp ett par timmar, så blandningen blir lite hård. Rulla till bollar och rulla den sedan i kokos eller pärlsocker. Vill man anstränga sig extra kan man doppa dem i smält choklad och sedan strö över lite kokos.