fredag 2 december 2011
Lakritsfudge - första tagningen
Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk
1 påse turkisk peppar
50 g smör
200 g choklad
flingsalt
Gör så här:
Hacka den turkiska pepparen, grovt är enklast, fint gör blandandet lättare sedan.
Häll kondenserad mjölk, turkisk peppar och smör i en kastrull och rör. Har man hackat lakritsen för grovt blir det bara en stor klump och man får röra ganska ordentligt för att den ska lösas upp (här är det inte bra att använda en slickepott eftersom den då kan gå sönder, träslev är nog bättre).
Jag kokade min smet en stund i strävan efter att få den mer kola-aktig, nästa gång ska jag hoppa över det steget för det blev ändå inte som jag tänkt mig.
Ta av från värmen och blanda i hackad choklad, rör tills den smält. I det här läget blev min smet lite grynig och stelnade väldigt snabbt, jag tror man slipper det om man inte kokar mjölken utan bara värmer upp den. Eventuellt kan man vänta med smöret tills kokandet är färdigt också för att undvika grynighet.
Häll ut smeten i liten en form med bakplåtspapper, bred ut och platta till om den inte rinner ut av sig självt.
Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet över natten. Skär sedan upp den i bitar och dekorera med flingsalt (flingsaltet kan appliceras redan innan kylskåpet men inte när smeten är så varm att saltet smälter).
Transporterar man dem i en glasburk till jobbet ramlar flingsaltet av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar