fredag 2 december 2011

Pepparkakshus


Lessons learned:
Köper man en färdig byggsats behöver den antagligen lagas innan den sätts ihop.
Ryktet säger att man borde köra delarna en sväng i ugnen för att de inte ska dega ihop inom ett par dagar, det visste jag inte om innan bygget började men än så länge håller det ändå.
Dekorera delarna innan du sätter ihop bygget. Det gjorde inte jag. Det är lättare när delarna kan ligga platt och det inte finns konstiga hörn som sticker ut och som man lägger ärmarna i sedan.
Använd smält socker för att sätta ihop det hela, limma inte ihop delarna med köksinventarierna.
Spara eventuellt överblivet smält socker i en klump i köket som godissugna kan snaska på.
Det funkar inte att skölja ur det smälta sockret ur stekpannan med varmvatten från kranen. Däremot går det bra att ställa tillbaka den på varm platta med vatten i.
Använder man en påse att spritsa med kan den gå sönder om man trycker för hårt. Kristyr är kladdigt och det räcker inte till att dekorera taket med om hälften plötsligt ploppar ut genom ett oväntat hål.
Det är svårt att dekorera snyggt med halvstelnad kristyr, prova gärna på baksidan först.
Om man använder en plastpåse för att applicera glasyren och den som nämnts ovan plötsligt spricker på oväntade ställen och man tänker sig att följa tipset om att tejpa ihop en strut av bakplåtspapper så ska man veta att det inte alls går att fästa tejp på bakplåtspapper. I alla fall inte den vanliga tejpen som finns till hands just där och då. Under tiden som man kletar med det och glasyren rinner omkring lite överallt i köket så fortsätter stelningsprocessen av densamma.
Rosa godisar passar ganska bra ihop med brunt och vitt om man vill ha det lite stylish.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar